top of page
heart-cord-suspended-love%20free_edited.

מהו טיפול רגשי?

טיפול רגשי הוא שם כולל לטיפול בבעיות בתחום הרגש. בתוך הטיפול הרגשי נכללים טיפולים פסיכולוגיים, פסיכודרמה, טיפול רגשי באומנויות, בהבעה ויצירה, טיפול באמצעות בעלי חיים ועוד. 

על פי רוב השם "טיפול רגשי" נקשר לטיפול בילדים. בעבר היה נהוג לשלוח ילדים עם קשיים רגשיים לפסיכולוג. לעתים קרובות הדבר נעשה בניגוד לרצונם, עורר בהם תחושות  שמשהו בהם לא בסדר, בין היתר מתוך הסטיגמה הרווחת. 

טיפול רגשי לילדים מהווה מסגרת רחבה יותר שבה אנו יכולים להתאים את הטיפול המתאים לילד ולעשות זאת מבלי שיחוש שהוא "מטופל".

בטיפול רגשי ישנו מפגש בין הילד למטפל/ת, שמטרתו ליצור שינוי תפקודי לטובה במעגלים השונים של חיי הילד/ה, כזה שיתנו מקום,  באמצעות כלים תראפויטיים של הבעה ויצירה לביטוי עולמו הפנימי. 

בטיפול מתפתח קשר בין המטפל/ת לילד/ה ונוצר אמון שמאפשר לילד לבטא את תחושותיו, חוויותיו ורגשותיו בחופשיות.

מהו טיפול רגשי באומנויות?

המוקד העיקרי בעבודה הרגשית שלי עם ילדים בני 5-12 הוא ​באמצעות כלים של הבעה ויצירה: 

כלים מעולם הדרמה והתיאטרון, משחקי תפקידים, חילופי תפקידים, משחקי קופסא, אומנות פלסטית, תנועה ומוסיקה.

 ​
היתרון המרכזי של טיפול בכלים חווייתיים אלו הוא היותו בלתי מילולי (אינו תלוי בכך שהילד ידבר על הרגשות שלו) והוא צורת תקשורת מאוד טבעית עבור הילד.

מחקרים מראים שלילדים בגילאים אלו ישנו קושי רב להביע את עולמם הרגשי במילים - וזאת מכיוון שמבחינה התפתחותית הילדים עדיין אינם מסוגלים לתת שם לרגשות שלהם, אין להם עדיין טווח רחב מספיק של אוצר מילים, אם זה בגלל שהם קטנים מדי מבחינת גילם או בשל העובדה שטרם נחשפו לדיבור פנימי רגשי שלימד אותו להביע את הרגשות שלו באופן מספיק.

 

סיבה אפשרית נוספת יכולה להיות העובדה שילד במצוקה רגשית יעדיף שלא לדבר ועשוי להסתגר בתוך עצמו.

הטיפול מעניק לילד ערוץ בלתי מילולי, חוויתי באמצעותו הוא יכול להביע את רגשותיו- וכך בטיפול ניתן להבין מה מעסיק את הילד וכיצד נראה עולמו הרגשי. הפעולה החווייתית היא מקור בלתי נדלה עבור ילדים לביטוי מצבים, רגשות וחוויות שהם חווים.

המשחק ככלי בטיפול רגשי

ערכו הרב של המשחק ככלי התפתחותי קריטי אובחנה על ידי מטפלים רבים. הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקאי הנודע, דונלד ויניקוט, הדגיש את חשיבות המשחק לילדים, בהבעת רגשותיהם במרחב הפוטנציאלי שבין הדימיון למציאות.

לילדים קל יותר לתקשר באמצעות משחק מאשר במילים, וגם קל להם ליצור קשר מהיר עם האחר באמצעותו.

בעזרת המשחק הילד יכול לשתף את המטפל בחוויות, התנסויות ורגשות, והמטפל יכול לתמוך בו ולסייע לו.

הטיפול במשחק מעודד יצירתיות, מעורבות פעילה וביטוי עצמי אותנטי. במשחק, בניגוד לחשיבה הרציונלית, כל הרגשות – כולל  כעס, פחד, אשמה וקנאה – לגיטימיים. המשחק הוא שטח מפורז, אזור חופשי מביקורת, שבו הילד יכול להתנסות בלי לפחד מכישלון.

Untitled-1.png
bottom of page