top of page

מהי פסיכודרמה?

פסיכודרמה היא אחד הכלים האפקטיביים ביותר לטיפול רגשי .פסיכודרמה הינה שיטת טיפול חווייתית המשתמשת בכלים מעולם הדרמה והמשחק, כדי לסייע למשתתף להבין טוב יותר את עולמו הפנימי ואת מערכות היחסים בחייו.

באמצעות טכניקות מעולם הדרמה והמשחק כמו חילוף תפקידים, מתאפשר למטופל להרחיב את השקפת עולמו, להיפתח לנקודות מבט שונות, לראות את המציאות כפי שהיא נראית בעיני אחרים ולהעשיר את כישוריו ומיומנויותיו.

למי מיועדת הפסיכודרמה?

פסיכודרמה מתאימה למטופלים מכל הגילאים ונותנת מענה הן לטיפול בבעיות מורכבות והן בקידום כוחות והתפתחות אישית. אופיין של הקבוצות ועולם התוכן שלהם משתנה בהתאם לגילאי הקבוצה ולמטרותיה (קבוצה לאימהות לנערות מתבגרות, קבוצות מתבגרים, קבוצות הורים וכו'). אין צורך בידע, ניסיון קודם או בכישרון משחק על מנת לקחת חלק בתהליך, היות ו"משחקים" סיפור מהחיים שלנו, עם דמויות המוכרות לנו. מכיוון שקצב ואופי העבודה בקבוצת פסיכודרמה תלוי ברצון המשתתפים ובאינטארקציה הנוצרת בקבוצה, העבודה יכולה להתאים גם לאנשים הרוצים להעז ולהתבטא בקבוצה, וגם לכאלה המחפשים תמיכה ואמפטיה וחוששים מחשיפה.

טיפול קבוצתי בפסיכודרמה

המשתתפים בטיפול קבוצתי בפסיכודרמה, משחזרים מצבים שונים מחייהם ומעלים חוויות ובכך עוברים תהליך של לימוד ושינוי.

כאשר אדם מגלם דמות אחרת מעולמו או מעולמם של משתתפים אחרים בקבוצה, הוא למעשה מתנסה בתפקיד חדש ובכך מתקיימת הרחבה של רפרטואר התפקידים שלו. האינטראקציות המתרחשות בין המשתתפים יכולות ללמד אותם על דפוסי התקשורת שלהם, על האופן שבו הם לוקחים מקום בקבוצה ועל האופן שבו הם נחווים ע"י אחרים. אנשים המחפשים שינוי, פריצת דרך או תובנות חדשות לגבי עצמם או על האופן בו הם פועלים, יכולים להיעזר בפסיכודרמה משום שהיא מאפשרת הסתכלות חדשה ונקודת מבט שונה מזאת שאליה הם רגילים.

 

לטיפול בפסיכודרמה יכולת מופלאה לשחרר מקומות תקועים ולהגיע להארה רגשית. פסיכודרמה מאפשרת לאדם לגלות דברים נוספים על עצמו ועל סביבתו, ובכך ליצור שינוי ולפעול בדרכים חדשות

טיפול בפסיכודרמה עושה שימוש בכלים שונים של תרפיה בהבעה ביצירה, כמו: תנועה, מוסיקה ואמנות, על מנת לעודד את הספונטאניות והיצירתיות הטמונה בכל אחד מאיתנו ולהביא למצב של פתיחות ושחרור, דרך כך לאפשר למידה. דרך טיפול בפסיכודרמה ניתן לעבוד על מגוון רחב של נושאים וקונפליקטים, שכולם ניתנים לעיבוד ולבדיקה במסגרת העבודה הקבוצתית, כגון:

קשרים חברתיים ומשפחתיים 

מערכות יחסים 

דימוי וביטחון עצמי

התמודדויות ואתגרים

ציפיות ביחס לעתיד

הבניית זהות וחוסן נפשי

מה עושים במפגש פסיכודרמה?

חימום, שמטרתו להפשיר את הקרח ולהכין את הקרקע לעבודה בחלקו המרכזי של המפגש. החימום יכול לשאת

אופי משחקי או של שיחה דינמית בין המשתתפים.

תהליך פסיכודרמה בו יעלה אחד המשתתפים בקבוצה נושא שעליו ירצה לעבוד, ובעזרת המנחה ויתר חברי הקבוצה יעבד אותו באמצעות  כלים דרמטיים שונים. על פי רוב, "ימחיז" המשתתף סיטואציה מסוימת בחייו שאותה הוא רוצה לבחון או להבין משהו חדש לגביה

יתר המשתתפים ישמשו כקהל או ייצגו את דמויות המפתח בסיטואציה על פי בחירתו. המייחד את חלק זה של התהליך הוא המעבר          מהדיבור לפעולה = I See What You Mean, כלומר אני רואה למה אתה מתכוון ולא רק מבין. 

שיתוף (sharing) בו יכול כל אחד מהמשתתפים לחלוק את רגשותיו ביחס לעבודה שנעשתה בקבוצה, ולשתף את שאר חברי הקבוצה מה        הוא למד מהתהליך על חייו שלו.

     

1.

2.

3.

Untitled-1.png
bottom of page